![](/media/lib/481/n-rembrandt-27d8a2b9056aba07123b9e73a85b0d1e.jpg)
Europejskie wojny zapisane w składzie pigmentu używanego przez holenderskich malarzy
3 grudnia 2021, 12:24Grupa naukowców z amsterdamskiego Vrije Universiteit zauważyła, ze badanie składu farb używanych przez holenderskich malarzy może nie tylko zdradzić nam gdzie i kiedy obraz został namalowany i ułatwić walkę z podróbkami, ale zwiększy też naszą wiedzę o historii politycznej Europy.
![© Madprime; Creative Commons](/media/lib/21/1200654347_940737-54dc8fc55acf0c43c7d3fa805be0f716.jpeg)
Mikrozestaw z makromożliwościami
20 stycznia 2009, 12:44Miniaturowy zestaw zdolny do automatycznej obróbki materiału biologicznego i wykonania na nim badań genetycznych może w najbliższych miesiącach trafić na rynek. Firma gotowa na udostępnienie produktu podpisała właśnie umowę licencyjną z jego wynalazcą.
![](/media/lib/485/n-teleskop-7766986f31add8d2309c21766d3f333c.jpeg)
Jak zważyć galaktyki na potrzeby największych przeglądów nieba?
11 stycznia 2022, 05:34NCBJ koordynuje polski udział w największym w dotychczasowej historii przedsięwzięciu astronomii obserwacyjnej. W polu widzenia teleskopu budowanego w Chile znajdzie się jednorazowo obszar 40-krotnie większy od tarczy Księżyca. Obserwacje zaplanowane na 10 lat dostarczą m.in. danych o obiektach zmiennych. Naukowcy z NCBJ z zespołu ASTROdust już dziś przygotowują algorytmy, które wzbogacą zestaw informacji pozyskanych z obserwacji.
![© Matsushita](/media/lib/21/1200049686_566212-3e93b393cc7f2559b75f6f70ed5120cb.jpeg)
Kamera 3D dla Kowalskiego
28 lipca 2010, 16:08Panasonic jest producentem pierwszej kamery 3D skierowanej na rynek użytkownika indywidualnego. Firma zapewnia, że urządzenie HDC-SDT750 wykonuje trójwymiarowe filmy dzięki specjalnym soczewkom 3D, a po ich odłączeniu rejestruje tradycyjny obraz o rozdzielczości 1080p z prędkością 60 klatek na sekundę.
![](/media/lib/542/n-joseph-dituri-underwater-diving-1-075bf24e43447393b4212accc095ca2a.jpg)
Dr Joseph Dituri spędzi pod wodą 100 dni - chce w ten sposób przysłużyć się nauce i przy okazji pobić rekord
14 marca 2023, 10:55Dla nauki Joseph Dituri z Uniwersytetu Południowej Florydy spędzi pod wodą 100 dni. Naukowiec i emerytowany komandor amerykańskiej marynarki wojennej prowadzi badania nad reakcjami organizmu na długotrwałą ekspozycję na wysokie ciśnienie, uczy studentów inżynierii biomedycznej online, a przy okazji stara się pobić rekord świata.
![MacDonald's](/media/lib/71/macdonalds-199e0be686cec6895b326b5e7d3235b1.jpg)
Dane dietetyczne bez znaczenia dla klientów?
17 stycznia 2011, 14:15Jednym ze sposobów systemowej walki z powszechną otyłością ma być obowiązkowe opisywanie produktów spożywczych pod względem składu i wartości kalorycznej. Czy jednak takie oznaczenia wpływają na zachowania konsumentów? Badania Duke University wskazują, że nie bardzo.
![](/media/lib/82/guyfawkes-02f6918b956cc9716362c1aa48b79458.jpg)
Time Warner zarabia dzięki Anonimowym
29 sierpnia 2011, 16:38Anonimowi, znani z walki ze „złym rządem i koncernami" pomagają zarabiać pieniądze jednej z najbardziej znanych korporacji na świecie - Time Warner. To właśnie Anonimowi rozpropagowali maskę przedstawiającą twarz Guya Fawkesa, którą po raz pierwszy ujrzeliśmy w filmie „V for Vendetta"
Wystawa fotografii cyfrowej na żywo
19 listopada 2012, 11:57Sony zorganizowało pierwszą na świecie wystawę fotografii cyfrowej, którą aktualizowano w czasie rzeczywistym. Firma nawiązała współpracę z 3 fotografami - Lee Stricklandem z Londynu, Williamem Danielsem z Paryża i Paulem Sullivanem z Berlina. Panów wyposażono w aparaty NEX-5R z Wi-Fi i wysłano w teren z misją uchwycenia światła w ich miastach.
![](/media/lib/71/arbuz-c58302ca3b8a2ef2d09a85893aba8719.jpg)
Problem z wybuchającymi arbuzami
18 maja 2011, 09:02Rolnicy z prowincji Jiangsu we wschodnich Chinach muszą się zmierzyć z nowym zaskakującym zjawiskiem – pękającymi jak popcorn arbuzami. Owoce wybuchają masowo, a dochodzenie tamtejszych dziennikarzy śledczych wykazało, że straty są ogromne. W tajemniczy sposób znikają całe akry plonów.
![](/media/lib/53/popcorn-c83aee4a3b2a5dfd4cc2ca73d904bcff.jpg)
Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 9 …